Blogg om dagsaktuelle temaer og nyheter.

Aktuelt.org

Moderne menneskehandel eller?

VG har i dag en flott artikkel om et norsk par som har benyttet seg av en surugatmor i India til å bære frem deres barn fordi de ikke kunne få barn selv.

Dette er et tema som har vært lite berørt av media de siste årene men er en høyaktuell problemstilling i den tiden vi lever hvor verden stadig blir mindre på grunn av den moderne teknologien som bl.a. gjør det enkelt å orientere seg på internett om mulige klinikker og surugatmødre. Det typiske spørsmålet som man ikke kan unngå er om det er moralsk riktig å la fattige kvinner bære frem barn for rike vestlige par. Er det riktig å ta barnet fra en mor som har bært på fosteret i ni måneder rett etter fødselen slik at hun i verste fall aldri får se barnet igjen?

På den andre siden kjøper vi klær og andre produkter som er produsert i fatiige land av fattige mennesker som jobber nærmest døgnet rundt for en slikk og ingenting. De færreste har problemer med dette og unnskylder seg med at arbeiderne gjerne hadde hatt det ennå værre dersom de ikke hadde hatt disse jobbene. Jeg tror det er ganske klart at kvinner som fungerer som surugatmor, også i India, får relativt godt betalt for dette sett i forhold til fabrikklønninger og på den måten kan det hjelpe dem til et bedre liv.

Det finnes mange argumenter utover ovenstående både for og imot temaet. Selv heller jeg imot at slik virksomhet er ok og bør akspeteres. Hva mener du?