Blogg om dagsaktuelle temaer og nyheter.

Aktuelt.org

Internasjonal politikk

Er forherligelse av drap ok?

Hele den vestlige verden jubler over likvidasjonen av Osama Bin Laden. Media flommer over med "viktige" personer fra forskjellige samfunnsgrupperinger som forherliger hendelsen. Vi bader i "fornøyeleige" detaljer om drapet og den tilhørende militæropperasjone og USAs president Barack Obama høster ros verden over.

Nå er det vel lite som tyder på at Osama Bin Laden hadde så mange gode gjerninger på samvittigheten men han hadde vel strengt tatt hatt krav på en rettferdig rettsak som alle andre? Er det slik en sivilisert vestlig verden vil vise en mindre sivilisert musimsk verden (ihvertfall deler av dem) at vi løser problemer?

Ingen hensikt med mer hjelp i Libya!

Opprørerne i Libya skriker etter mer vestlig hjelp etter at den vestlige flystøttet de siste ukene har vist seg å ikke være tilstrekkelig.

Hele grunnlaget for flystøttet var jo at akkurat på dette punktet var Gadhaffis styrker overlegne materielt sett i tilegg til at fly ble brtukt mot sivilbefolkningen og man fikk derfor et urimelig forhold mellom makthavere og opprørere. Når forskjellene nå er jevnet ut viser det seg at opprørergruppen er mye svakere enn antatt og de skriker etter mer hjelp.

Muligens opprørerne fortsatt er noe underlegne materielt sett selv om det i stor grad er jevnet ut med flystøttet men dersom problemet er for lite personell er opprørergruppenfor svak og vil neppe noen gang føre til en stabil situasjopn i landet. På bakgrunn av dette er jeg svært skeptisk til økt opptrapping fra Nato sin side i form av å sette inn militært personell på bakkenivå.

Et komplett kaos venter etter en revolusjon!

Det er med stor spenning jeg følger den spente situasjonen i Egypt hvor en "vellykket" revolusjon synes å være nært forestående.

Jeg skriver vellyket i anførselstegn fordi selv om opprørerne lykkes med å kaste den sittende presidenten og innføre en form for demokrati så har istorien vist så alt for mange ganger at dersom slike prosesser skjer for fort i land som ikke er vant til demokrati så følges dette gjerne av flere tiår med kaotiske tilstander, usikkerhet og nedadgående økonomi. Veldig ofte ender det i at det til slutt velges en regjering som ligner de gamle styresmaktene som det en gang ble kjempet for å kaste.

Mubarak har nok helt rett!

Egypt sin fortsatt sittende president går nå ut og forklarer at han gjerne vil gå av men at han frykter det komplette kaos i landet dersom han gjør det nå. Et land han tross alt har brukt 30 år av sitt liv på bygge opp/ bryte ned avhengig av hilke øyne man ser med.

Jeg er helt enig med Mubarak. Historien har vist flere ganger at slike omveltninger ikke må få gå få fort da slike land ikke klarer å hjåndtere overgangen godt nok med påfølgende fare for å bli et anarki eller enda verre hjemsted for en lovlig valgt ytterliggående regjering. For Egypt sin befolknings sin del håper jeg de har Mubarak sitte til høsten. Han har uansett ikke noe fremtid og jeg tviler på at han ikke vil gå av.

Hvilket land skal USA hevne seg på for dette!

Et amerikansk kongressmedlem er skutt i hodet og er en av minst 12 skadde etter en skyteepisode på en butikk i USA.

Nå tenkte jeg at jeg skulle være litt ironisk og komme alle de USA fiendlige kreftene i vårt land i forkjøpet med å komme med en så latterlig uttalelse som overskriften er. Det er slik alle USA fiendter angriper dem. Jeg har selv stor tiltro til at USA selv greier å skille mellom terror og en syk mann som har gått amok på en butikk.